Sunday, July 13, 2014

RUJAK CINGUR (10 Porsi )


No
               Nama Bahan
Jumlah
Satuan
  1
Kacang panjang, potong 4 cm, rebus
  100
gram
  2
Taoge panjang, rebus
    75
Gram
  3
Kangkung, potong, rebus
  100
Gram
  4
Timun, potong serong
    75
Gram
  5
Kedondong, kupas, potong serong
    75
Gram
  6
Bengkuang, kupas, potong serong
    75
Gram
  7
Tahu goreng, potong serong
    75
Gram
  8
Tempe goreng, potong serong
    75
Gram
  9
Cingur, rebus, goreng, potong serong
  200
Gram
10
Lontong, potong serong
  150
Gram
11
Saus   :



A   Kacang tanag, sangrai, buang kulitnya
  100
Gram

B   Petis
    75
Gram

C   Cabe rawit
      5
Gram

D   Pisang batu
    50
Gram

E   Bawang goreng

    15
Gram

F   Gula merah
  100
Gram

G   Daun jeruk
       4
Lembar

H  Air asam

Secukupnya

I    Terasi matang
    10
Gram

J   Garam

Secukupnya

H  Air matang

Secukupnya
12
Krupuk putih
    10
Biji
CARA MEMBUAT
1        Siapkan semua bahan dan peralatan yang akan digunakan
2        Siapkan semua bahan dasar untuk rujak dan selesaikan
3        Haluskan bahan saus no 11A s/d 11 J , masukkan air asam, perbaiki rasa dan kekentalannya
4        Siapkan alat saji atur bahan rujak, rapikan, tuangkan saus di atasnya
      5    Hidangkan dengan krupuk putih


No comments: